Bebeğinizi doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.
Bebeğin memeden kesilme süreci anneler için çok duygusal bir dönemdir. Biraz zaman isteyen ve aşamalı olarak ilerlenmesi gereken emzirmeyi bırakma dönemi her bebek için farklıdır. Emzirmeyi bırakmanın en doğru zamanı anne ve bebeğin birlikte hazır olduğu andır.
Bebeği emzirmeyi bırakmak için ideal bir yaş var mıdır?
- Bunun için belirlenmiş kesin bir zaman yoktur. En doğru zaman hem annenin hem de bebeğin kendini buna hazır hissettiği andır.
- Bebekler ilk iki yıl anne sütü almalıdırlar. Suluk ya da bir kaptan bir şeyler içmeyi öğrendiklerinde emmeye karşı ilgileri azalabilir.
- Eğer bebek iki yıl boyunca anne sütü aldıysa ve memeye karşı ilgisi azaldıysa ısrarcı olunmamalıdır.
- Doğumundan itibaren bebeği ve gelişimini takip eden doktordan emzirmeyi bırakma zamanı ile yardım alınabilir.
Emzirmeyi bırakmanın 17 adımı
- Doğru zaman olduğunu düşündüğünüz an emzirmeyi bırakmak için adım adım ilerlemeniz gerektiğinin farkında olun.
- Sizin ya da bebeğinizin stresli, huzursuz ve rahatsız olduğu bir dönemde denemelere başlamanız başarısız sonuçlar doğurabilir.
- Bu dönemin geçmesini bekleyin. Her ikinizin de rahat ve mutlu olduğu bir dönemde tekrar deneyin.
- Bu sürecin bebeğinizin için gerekli ve onun büyüme basamaklarından biri olduğunu özümseyin ve bu konuda kendinizi kötü hissetmeyin.
- Emzirmeyi bırakma alıştırmalarına emzirmeyi biraz azaltarak başlayın.
- Kısalttığınız emzirme zamanının sonunda bebeğinizi suluk ya da bardak ile besleyin. Böylece zaman geçtikçe bu şekilde beslenmeye kolaylıkla alışır.
- Gündüz emzirme esnasında onunla konuşun, yumuşak bir ses tonu ile yaşına göre ona açıklama yapabilirsiniz.
- Emzirme sonrası nda çocuğunuzun süt öğünü için doktorunuza danışınız. Sizin haricinizde başka kişilerin de bebeğinizi beslemesi onun bu sürece alışmasını kolaylaştırır.
- Aile bireylerini bu süreç hakkında bilgilendirin ve size yardımcı olmasını isteyin.
- Bebeğiniz bugüne kadar alıştığı rutini bırakacağı için biraz huysuzlanması gayet normaldir, sabırlı
- Bu dönemde duygusal boşluk yaratmaması için bebeğinizi sık sık kucağınıza alın, onu ne kadar sevdiğinizi dile getirin. Onunla tıpkı emzirdiğiniz zamanlardaki gibi tensel temasta bulunun.
- Stresli olabileceği için onunla oyunlar oynayarak eğlendirmeye çalışın.
- Uykuya geçiş zamanlarında ona yakın temasta olun, dokunarak sakin bir şekilde uykuya dalmasını sağlayın.
- Bu süreçte kararlı olmaya çalışın. Kararsız davranırsanız tekrar tekrar başa dönerek süreci uzatmış olursunuz. Bu da hem sizin hem de bebeğinizin duygusal olarak zorlanmasına neden olur.
- Gündüz emzirmelerinde başarı ile ilerliyorsanız gece emzirmeyi kesmeyi denemeye geç Bu süreç gündüzle karşılaştırıldığında biraz daha uzun sürebilir.
- Eğer tüm denemelerinize rağmen bebeğiniz memeyi bırakmıyorsa belki de emzirmeyi bırakmak için doğru zaman henüz gelmemiştir. Çok ısrarcı davranmayın ve bir müddet sonra tekrar denemelere başlayın.
Siz de fikrinizi belirtin