Bebeğini yakında kucağına alacak anne adayının bebeğini sorunsuz ve rahat bir şekilde emzirebilmesi için doğumdan önce emzirme ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir.

İşte yeni annelerin emzirme ile ilgili bilmesi gereken 20 önemli detay

  1. Emzirme, anne ile bebeğin muhteşem bir bağ kuracağı ve aralarındaki bu eşsiz bağı kuvvetlendiren bir süreç Bu bağ sayesinde bebekte güven duygusunun temelleri atılır.
  2. Emzirme anlarında bebekle göz kontağı kurmak, ona dokunmak ve konuşmak çok ö
  3. Emzirme için gerekli zaman ayrılmalı ve aceleye getirilmemelidir.
  4. Doğum sonrasında doyurucu sütün memelerden gelmesi biraz zaman alabilir.
  5. Bebek emzirilmeye doğumdan hemen sonra mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır.
  6. “Colostrum’’adı verilen ve halk arasında ağız sütü olarak bilinen ilk süt sarı renkte ve koyu kıvamlıdır. Bu ilk gelen süt antikor açısından zengin olduğu için besleyici değeri çok yüksektir.
  7. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebek çok fazla uyur ve sık aralıklarla emmek için uyanır. Annenin bünyesi de bebeğin ihtiyacı kadar süt üretir. Bebek daha çok emmeye başladıkça süt üretimi de artmaya başlar.
  8. Anne her emzirme zamanında bebeğinin ne kadar emdiğini, idrar sıklığından takip edebilir.
  9. Emzirilen mekânın hem anne hem de bebek için sakin bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak, soğuk ya da havasız yerler emzirmenin kalitesini ve bebeğin konforunu etkiler.
  10. Emzirirken sırt desteği almak ö Annenin emzirme süresi boyunca rahat olması kaliteli bir emzirme için gereklidir.
  11. Hem bebeğin hem de annenin rahat ettiği bir emzirme pozisyonu bulunmalıdır. Bebeğin başı annenin dirseğinin iç kısmında ve ayaklara göre daha yüksekte olmalıdır. Kolun altı yastıkla desteklenebilir.
  12. Emzirirken bebeğin tüm vücudu anneye dönük olmalıdır.
  13. Doğum sonrası ilk zamanlar bebek meme ucunu ağzına almakta zorlanabilir.  Tüm meme ucunu ve meme ucunun etrafındaki kahverengi kısmın tamamını bebeğin ağzına alması için ona yardımcı olmak ve emmeyi öğretmek gerekebilir.
  14. Emerken rahat nefes alması için memenin bebeğin burnunu kapatmaması gerekir.
  15. Bir bebeğin emerken şakaklarının ve kulaklarının oynaması iyi emdiğinin işaretidir.
  16. Bebek doyduğu zaman yavaş yavaş emme gücü azalır ve uykuya devam eder. Uykuya daldığında da emmeye devam ederse hava yutacağı için ağzı memeden yavaşça ç
  17. Emzirme sonrası bebek hemen yatırılmamalı sırtına hafifçe vurularak gazını çıkarmasına yardımcı olunmalıdır.
  18. Emzirme sonrası meme uçları temiz bir bez ya da mendil ile temizlenmeli, göğüsten süt geliyorsa göğüs pedi kullanılmalıdır.
  19. Memenin şişip gerginleşmesi annenin canını acıtır ve bebeğin memeyi kavramasını zorlaştırır. Bu nedenle bebek sık sık emzirilmelidir. Şiş ve gergin memeler elle veya pompa ile sıkılarak boşaltılır. Ayrıca ılık bir duş da süt akışını kolaylaştırmaya yardımcı olur.
  20. İlk günlerde bebek her memeyi 10 -15 dakika kadar emer. Daha sonra bu süre yavaş yavaş uzamaya başlar.