Kilo vermek için yardımcı yollara başvurmak isteyenler için yeni bir yöntem daha geliştirildi. Mide Botoksu yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri haline geldi. Ancak Mide Botoksu yöntemi bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Çıkan tartışmalar üzerine ise uzmanlar Mide Botoksu tekniğinin başarısız olmasının nedenleri üzerinde duruyor. Uzmanların Mide Botoksu başarısı konusunda altını çizdikleri nokta ise diyete sadık kalınması.

Mide Botoksun da Diyet Uyumu Şart

Mide Botoksu işlemi sonrası hastaların kilo verememesinin en önemli nedenlerinden birinin diyet uyumsuzluğudur.

Mide Botoksu uygulaması yapılanlarda işlemin başarısız olması ya da en azından beklenen kilo kaybının istenenden az olması durumu çok nadir olmayarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu olumsuz durumu en aza indirebilmek adına neler yapılabilir? Öncelikle bu konuda hastaların çok iyi bilinçlendirilmesi gerekir.

Hastalarımızın, teknik uygulanmadan önce bu tekniğin kendisi için uygun olup olmadığını bilmesi çok önemlidir. Bize başvuran hastalarımızda ikili görüşme yaptıktan sonra hastalarımızın azımsanmayacak bir kısmı tekniğin kendileri için uygun olmadığını düşünerek uygulamadan vazgeçebilmektedir.

Mide Botoksu tekniği kesinlikle iradesini pozitif yönde kullanabilen hastalarda çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Hasta midenin içine uygulama yapıldığı için değil, sağlam bir diyet programı uygulandığı için kilo verilecektir. Bunu hastanın mutlaka bilmesi gerekir. Burada yapılan uygulama diyet uyumunu arttırmaya yönelik bir uygulamadır. Özellikle açlık durumunda hissedilen duygular olan ‘içim bayıldı, elim ayağım titredi, yemezsem ölecek gibiyim’ v.s. gibi tepkiler çok azalacaktır. Ancak teknik kişinin yemek yemesine engel değildir. Yemek zamanı gelmemesine ve ciddi bir açlık hissi olmamasına rağmen kişi, önerilmeyen bir gıda yemek isterse, yapılmış olan uygulama buna engel olamayacaktır.

Mideye Botoks enjeksiyonu sonrası mide balonu ya da tüp mide ameliyatlarında görülen kısıtlayıcı etki görülmemektedir. Dolayısı ile bu teknik uygulandığında hastanın ne yapacağını ve neleri yapmaması gerektiğini bilmesi çok önemlidir.” dedi.

Botoksun Midede Uygulandığı Bölge Çok Önemli

Mide Botoksu işleminin başarısında teknik ile ilgili olarak hekim faktörünün de büyük önem taşımaktadır. Mide anatomik olarak fundus, korpus ve antrum olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Fundus denilen midenin başlangıç kısmı, Ghrelin denen halk arasında açlık hormonu olarak tanınan maddeyi en çok salgılayan bölgedir. Bu hormon miktarı açlıkla birlikte artmakta ve tokluk ile düşmektedir.

Bu nedenle Mide Botoksu uygulması sırasında fundus bölümüne yapılacak enjeksiyonlar, direkt olarak hastalarımızda iştah azalmasına neden olacaktır. Teknik olarak fundus bölümüne yapılan uygulamalar, midenin diğer bölümlerine yapılanlardan daha zordur. Bu alana uygulamalar ters açı altında ve kalbe oldukça yakın alanlarda yapılmaktadır. Bazı hastalarda bu alana uygulama yapılmadığında sonuçlar hem hasta hem de hekim açısından tatmin edici olamamaktadır. Yine mide çıkışındaki pilor kapağının çevresinde bu ghrelin hormonu çokça miktarda salgılanmaktadır.

Bu alana yapılacak uygulamalar da çok önemlidir. Pilor kapağına çok yakın uygulamalar bu kapaktaki kasları gevşeterek midenin çabuk boşalmasına neden olarak, çok uzak uygulamalarda yeterli düzeyde ghrelin düşüklüğü sağlamayarak sonucun beklentileri karşılamamasına neden olmaktadır.

Mide botoksu Kimlere Yapılabilir?

Mide Botoksu Yöntemi herkese uygulanabilecek yan etkisiz bir işlem olduğunu gibi botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor.

Botoks işleminden sonra ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadardır. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlanmaması hastanın genel durumuna bağlıdır. Hastanın sağlık problemleri düzelirse botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz ancak diyet ve spor programını devam ettirmelidir. 6 aydan sonra bir miktar daha kilo kaybına ihtiyaç olduğu düşünülürse ve yapılan teknikten başarı elde edilmişse botoks tekrarlanabilir. Mide botoksu İşlemi Literatür bilgilerinde 3 seansa kadar öneriliyor.

Mide Botoksu (Botoxu) sonrasında kilo veremezsem?

Mide Botoksu (Botoxu) uygulanan hastanın midesinde doygunluk hissi artacak, daha geç acıkacak ve buna bağlı olarak çok daha az bir yemek ile doyma yaşayabilecektir. Tüm talimatları harfiyen uygulamasınıza rağmen kilo veremediyseniz, doktorunuza danış kilo vermememizin altında yatan asıl nedenin ortaya çıkmasını sağlamalısınız. Mide Botoks işlemi tekrar edilebilen bir işlemdir, böylelikle ideal kilonuza çok daha rahat bir biçimde ulaşabilirsiniz.

Mide Botoksu Zayıflatır mı?

Diğer tüm zayıflama yöntemlerinde olduğu gibi botoks uygulaması da kişi endekslidir. Mide Botoxu yardımcı bir yöntemdir, tıpkı Mide Balonu ya da Tüp Mide Ameliyatı gibi. Tüm bu yöntemler sizi desteklerler ve kilo vermeniz için fiziksel ve ruhsal motivasyonu kazandırırlar. Tüp Mide Ameliyatında midemizin %80’i alınır, az miktar yemekle doymaya ve sağlıklı bir biçimde kilo vermeye başlarsınız fakat siz doktor tavsiyelerine uymayıp tekrar sağlıksız ve çok yeme rutinine dönerseniz hızla verdiğiniz kiloları geri alırsınız.

Mide Botoksu uygulamasında da aynı durum söz konusudur. Botox, açlığınızı dengelemede, iştah kontrolü sağlamada destek olur, fakat siz bu durumu lehinize çevirmez ve sağlıksız yaşamaya devam ederseniz alacağınız sonuçtan tatmin olmazsınız. Kilo verme sanıldığı gibi sinirli anahtarlara, yöntemlere bağlı değildir. Kilo verme sistemli bir biçimde hayatın geneline yayılan sağlıklı beslenmeyle mümkündür.

Tek başınıza başaramıyor, sağlıklı beslensem bile kilo alıyorum diyorsanız, profesyonel olarak destek almanız sizin için çok daha doğru olabilir. Önemli olan kişi için en doğru tedavi biçimini belirlemek ve bu tedaviyi hayatına entegre etmesini sağlamaktır.

Mide Botoksunun Yan Etkileri Var Mı ?

Mide botoksu hiçbir yan etkisi ve riski olmayan oldukça güvenli bir uygulamadır. Nadiren bulantı ve kusma görülebilir. Bu durumda sadece 1 gün içinde geçebilir. Kişi anestezinin etkisi geçinceye kadar ki bu da 5-6 saat gözlem altında tutulur ve sonrasında günlük hayatına dönebilir, işine gidebilir.

Mide Botoksu Uygulama sonrası ilk gün kişi sıvı ağırlıklı beslenmelidir. Diyetisyen eşliğinde hazırlanan beslenme planı sonrasında hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Diyet spor yapamayan, günlük hayatında yeme bozukluğu yaşayan herkesin bu uygulamadan faydalanabilir.