Aşırı şişman olma hastalığı olarak bilinen obezite, günümüzde artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Obezite hastalığından korunmak, obeziteyi önlemek için pek çok hususa dikkat etmeniz, yaşam kalitenizi arttırmanız gerekiyor. Aksi durumda birçok insanın başına bela olan obezite sizin de sorununuz olabilir. Obezite oluşmadan korunma ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi birincil basamaktır.
Obeziteyi önlemek, obezitenin önüne geçmek için fiziksel aktivitelerini arttırmalısınız. Düzenli uyku uyumakta obeziteyi önlemenin yolları arasındadır.
Ev hanımları mümkün oldukça obeziteye yakalanmamak için ev işlerine ağırlık vermeli, ev içinde dolaşmalı, kumanda uzağa konulmalı ve kanal değiştirileceği zaman kalkıp alınmalıdır. Bu tür küçük uygulamalar hareket kapasitesini arttırır ve obezitenin önlenmesini sağlayabiliyor. Yüksek katlarda oturanlar asansör yerine merdivenleri kullanmalı, yürüyecek gidilebilecek yerlere yürünmeli, oturduğunuz yerden kas çalışması yapmalısınız.
Vakti olanlar mutlaka düzenli olarak açık hava yürüyüşleri yapmalıdır. Yüzme, koşu, spor etkinlikleri veya spor salonlarına gitmekte obeziteyi önleme yöntemleri arasındadır. Aşırı yağlı yemeklerden, abur cuburdan, dışarıda yemek yeme alışkanlığından kendinizi men edin.
Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir ve Tedavisi Nasıldır?
Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan fazla kilolar yaşın ilerleyen dönemlerinde şişmanlığın zeminini oluşturmaktadır. Sağlıklı bir kiloya sahip çocuğunuzun aynı kiloda kalması veya çocuk kilolu ise kilolarının daha da artmaması için alınabilecek bazı önlemler vardır.
Obezite günümüzde çocukluk döneminde başlanması gereken korunma yollarının yerini son yıllarda gebelik öncesi ve gebelik döneminde de doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasına böylece bebeğin anne karnından itibaren korunmasına yönelik çalışmalar almıştır.
Her yıl en az bir defa çocuğunuzu doktor kontrolüne götürün. Bu ziyaret sırasında, doktor çocuğunuzun boy ve kilosunu ölçecek ve vücut kitle indeksini hesaplayacaktır. Çocuğun VKİ sinin yıl içersin de artış göstermiş olması, eğer çocuk 4 yaşından büyükse aşırı kilo alma riski taşıdığını gösterir.
- Çocuğunuza iyi bir örnek olun. Sağlıklı besinler tüketerek ve düzenli egzersizler yaparak kilonuzu korumaya çalışınız ve çocuğunuzun da sizin gibi davranmasını sağlayın.
- Besinleri ödül ya da ceza olarak kullanmaktan kaçının.
- Sağlıklı besinlerin faydalı taraflarını vurgulayınız. Yediğiniz sağlıklı besinlerin, meyve ve sebzelerin vücuda olan faydalarını ve dışarıda oyun oynama ve sportif faaliyetlerin çocuğa katkılarını vurgulayarak çocuğu teşvik edin. Yapılan egzersiz ve sportif faaliyetlerin kalp, akciğer ve diğer kasları daha güçlü hale getirdiğini söyleyin.
- Sabırlı olun. Birçok kilolu çocuk büyüyüp boyları uzadığında vücutlarındaki kilo ve boy dengesi düzelir. Bu nedenle çocuklar biraz büyüyene kadar ve boyları uzayana kadar biraz sabırlı olunması önerilir. Çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları ve kilolarının üzerine çokça gidilmesi ters tepebilir. Çocuk daha fazla yemeye başlayabilir ve yeme bozuklukları gelişebilir.
- Kendi kilolarınızla da ilgilenin. Obezite genellikle ailedeki bireylerden birkaçı arasında görülür. Sizin kilo vermeye çalışmanız çocuğu da teşvik edecektir. Yapmayı istemediğiniz bir şeyi çocuğunuzun yapmasını beklemeyin.
Siz de fikrinizi belirtin