Bebeğin memeyi reddetmesi, tıkanık ve şiş memeyi rahatlatmak, süt miktarını yükseltmek, çalışan annelerin iş saatlerinde de bebeğine anne sütü vermek istemesi sonucu kullanılan süt pompaları hem annelerin hem de bebeklerin hayatını kolaylaştırır. Fakat bazı annelerin süt pompalama işlemiyle ilgili soru işaretleri bulunabilir. Kolay ve başarılı bir pompalama süreci için dikkate alınması gereken püf noktaları anneler için sıraladık.
Pompalamaya Başlamadan Önce Hedeflerinizi Seçin
Bazı bebekler dünyaya erken gelir ve tıbbi nedenlerden dolayı anneden bir süre ayrılarak doktor kontrolünde kalırlar. Bazı annelerin ise göğüs uçlarının emzirmeye müsait olmaz ya da anne bebeğin karnını doyuracak miktarda süt üretemeyebilir. Yeterli beslenmeyle süt miktarı artana kadar bebek anneyi ememeyecektir.
Bebeğin özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütüne duyduğu ihtiyaç çok yüksek olduğu için farklı nedenlerden dolayı bebeğini emziremeyen anneler, süt sağma işlemi için süt pompası kullanabilirler.
Bu durumlardan herhangi birini yaşayan anneler sütlerini bebeklerine ulaştırmak için yaptıkları pompalama işlemlerini planlamalı ve bunu ne zamana kadar yapabileceklerini tespit etmelilerdir. Çünkü bebeğin biberona alışması daha sonra anne memesine yabancılaşmasına neden olabilir. Pompaya neden ihtiyaç duyduğunuzu unutmamalı ve bunların çözümleri için harekete geçmelisiniz.
Süt Pompalama Kararını Erkenden Vermeye Çalışın
Doğumdan itibaren anne sütü pompalaması yapan anneler, ileriki dönemlerde bu işlemin faydasını bolca görürler. İlk üç hafta içinde yoğun süt akışı, daha sonraki haftalarda süt üretimine yardımcı olur.
Yani anne sütü sağma kararı ne kadar erken verilirse, uzun vadede annenin süt miktarına o kadar yararlı olacaktır. Sık sık pompa yapan anneler, süt miktarını arttırdıktan sonra bebeğin beslenme sıklığına göre pompa yapabilirler. Bu süre her bebek için farklılık gösterebilir.
Doğru Göğüs Pompası Seçimi Yapın
Doğru göğüs pompası seçimi hem ondan verim almanızı hem de kullanım kolaylığı sağlar. Zamanınızı almayacak, kullanışlı bir süt pompası için şunlara dikkat etmelisiniz;
- Göğüs pompaları manuel ve elektrikli süt pompası olarak ikiye ayrılır. Sizin için kullanımı en rahat süt pompası seçimini yapın.
- Manüel bir süt pompası alacaksanız tercihinizi tek elle kullanım kolaylığı sağlayan modellerden yana kullanın.
- Biberonun devrilmesini önleyen altlıklı göğüs pompaları işinize yarayacaktır.
- Elektrikli göğüs pompası alacaksanız, isteğiniz doğrultusunda emme gücünü ayarlamalısınız. Bebekler emmeye başladıkları ilk anda süt salınımını başlatmak, oksitosin refleksine uyarım göndermek için düşük basınçla emerler. Süt salınımı başladıktan sonra ortalama 3-4 dakika içinde yüksek emiş gücüyle emmeye geç Pompalama basıncını bu duruma uygun olarak ayarlamanızı sağlayacak modellerden tercih edebilirsiniz.
- Özellikle elektrikli göğüs pompalarının motor kısmı haricinde tüm aparatları temizlenmeye uygun olmalıdır.
Canınızın Acımasına Göz Yummayın
Süt sağma sırasında canı yanan anneler bunu olağan karşılamamalıdır. Göğüs ucunda bir yara yoksa ve güçlü bir göğüs ucu ağrısı varsa bunun nedeni anneye uygun olmayan başlıkların kullanımı olabilir. Pompanın göğüs başlığının farklı ölçüleri vardır. Kullanılan markanın farklı göğüs ucu başlıkları değerlendirilerek en uygun ölçüde aparat seçilmelidir.
Hangi Aralıklarla Süt Sağacağınızı Belirleyin
Düzenli pompalama, sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Her süt sağıldığında beyne süt pompalama isteği gittiği için sütün artışı kaçınılmaz olacaktır. Sütün devamlılığını sağlayabilmek için süt pompalama işleminde belli bir düzen oturtmak gerekir. Yenidoğan bebek anneleri, 2-2,5 saat aralıklarla düzenli pompa kullanımında bulunmalılardır. Ne sıklıkla süt sağılır sorusunun cevabına, günde ortalama 8 kez şeklinde cevap verilebilir. Sütün bol geldiği zamanlarda günde 3 ve 4 kere , 20-30 dakika süren pompalama oturumları düzenlemek iyi bir fikirdir. Normal durumlarda günde birkaç kez 10-15 dakika (tek bir göğüs ya da iki göğüs aynı anda sağıldığında) süren seanslar boyunca pompa yapılabilir. Manuel pompalarla bu işlem daha uzun sürebilir.
Sağılan Sütü Saklama Koşullarına Dikkat Edin
Sağılan sütün saklanması en az süt sağmak kadar önemlidir. Çok değerli olan anne sütünü ziyan etmemek ve bebeğe yararlı olması için “Anne sütü nasıl saklanır?” sorusunun cevabını bilmek gerekir. Anne sütü saklama koşullarına uyum sağlamak için sterilize edilmiş, cam kaplarda ya da özel süt saklama poşetlerinde sütü muhafaza etmek gerekir. Bu kapların üzerine sağım yapılan saat ve tarih belirtilebilir. Daha önce sağılmış anne sütü kullanılmalıdır. Sağılan süt oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, dondurucuda tam 3 ay saklanabilir.
Siz de fikrinizi belirtin