Laktasyonel (Emzirmeye bağlı) mastit
Meme apseleri ve mastit sıklıkla emziren kadınlarda en sık 1. haftada görülür. Emziren kadınlarda emme travmasına bağlı olarak tahriş olan meme başından içeri giren bakteriler memede enfeksiyona (Mastit), sonrasında da apseye sebep olurlar.
Mastit ve apse meme cildinde kızarıklık, şişlik, ağrı ve ateş ile kendini belli eden bir tablodur. Mastit gelişen kadınların %11’de meme apsesi gelişir. Mastit antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir durumken apse gelişimi cerrahi tedavi gerektiren bir durumdur. Meme apseleri anestezi altında boşaltılmalıdır (Drenaj). Apse drene edildikten sonra yaranın dikilmemesi ve aralıklarla pansuman gereklidir. Bu apsenin oluşturduğu boşlukta birikecek sıvıların dışarı boşalabilmesi ve apsenin tekrarlamaması için gereklidir. Apse drenajı sonrasında da antibiyotik tedavisi gereklidir.
Emzirme tekniğinin etkinleştirilmesi ve annelerin el dezenfeksiyonuna dikkat etmesi mastitin önlenmesinde yararlıdır
Göğüs kanalı tıkanıklığının belirtileri:
- Memede ağrılı sertlikler oluşması
- Memenin bir bölgesinde olağandışı sıcaklık hissi
- Aynı bölgede kızarıklık ve ağrı
- Emzirme sonrası genel bir sertlik hissi
- Halsizlik
Mastiti azaltabileceğiniz bazı öneriler:
- Bebeğinizi her iki memenizden de sık sık – her 2-3 saatte bir (gece de dahil) emzirerek sorunlu memeyi boşaltın ve emzirmediğiniz zamanlarda sütünüzü sağın.
- Daha fazla dinlenmeye çalışın.
- Sorunlu bölgeye ıslak ya da kuru sıcak uygulama yapın (ör. sıcak su torbası, sıcak kompres ya da duş almak gibi)
- Emzirmeden önce ve emzirdikten sonra ağrılı bölgeye göğüs duvarından meme ucuna doğru masaj yapın
- Dar kıyafetler giymekten kaçının.
Eğer göğsünüzde;
- 8 – 24 saat içerisinde bir iyileşme olmazsa,
- Ateşiniz 38.4°C’yi aşarsa,
- Sütünüzde iltihap ya da kan görürseniz,
- Memenizde kırmızı çizgiler oluşursa,
- Grip benzeri semptomlar gelişirse,
- emzirirken kullanabileceğiniz bir ilaç yazması için hekiminize görünmeniz gerekmektedir
Mastitin nedenleri:
Aniden sütten kesme ya da düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının dolması ya da tıkanması
Dar kıyafetler ya da memeye baskı uygulama
Bebeğin memeyi yeterli ve doğru tutamaması
Meme uçlarındaki yara ve çatlaklardan dolayı emzirememe
Sütün etkili bir biçimde boşaltılması büyük önem taşır ve doğumun ilk günlerinden itibaren herhangi bir kısıtlama olmaksızın emzirmek de göğüslerinizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır. Anemik, bitkin ya da aşırı yorgun olmanız enfeksiyonlara direncinizi azaltabilir.
Emzirme dönemindeki meme iltihabı (mastit) tedavisi – Mastit krizi sırasında bebeğinizi emzirmek
Mastitiniz varsa bile memede apse gelişme olasılığını azaltmak için emzirmeye devam etmeniz önem taşır. Sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunduğundan bu dönemde emzirmenin bebeğinize bir zararı olmaz.
Mastit genellikle tek memede oluşur. Önce mastitli memeden emzirmeniz tavsiye edilmektedir. Sütünüzün tadı biraz tuzlu olabileceğinden, bebeği memeyi almaya teşvik etmek için farklı emzirme pozisyonları denemeniz faydalı olabilir. Ayrıca bebeğiniz emdikten sonra da göğsünüzü sağmanız, süt kanallarınızı daha etkin boşaltmanızı sağlayacaktır. Eğer bebek memeyi yine de almak istemiyorsa birçok annenin yaptığı gibi sütünüzü sağabilirsiniz. Böylelikle, genellikle bir hafta içerisinde sütteki tuzluluk kaybolana kadar süt üretiminizi devam ettirebilirsiniz.
Periduktal mastit
Emzirme dışı memede oluşan mastitlerdendir. Meme başı etrafında başlayan ve süt kanalları çevresinde gelişen bir iltihap. Yüzde 90 sigara ile ilişkili olup yaş ortalaması 35 olan genç hastalarda görülüyor. Sigaranın meme başı ardındaki süt kanallarında tahribata yol açtığı ve mikroplara karşı eğilimi artırdığı düşünülüyor.
Başlangıçta sadece areola kenarı eritem ve şişlik görülür. Sadece antibiyotik kullanımı bu semptomları geriletebilir. Ultrason gibi görüntüleme tetkiklerinde apse saptanırsa apse drenajı gerekiyor. Sadece drenaj sonrası nüks riski yüksek olduğundan sık sık tekrarlayan apse ile gelen hastalarda, meme başı ardındaki süt kanallarını çıkarmaya yönelik bir ameliyat yapılır.
Şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve kemoterapi gören, bağışıklık sistemi baskılanmış, düşkün hastalarda meme başından uzak bölgelerde apse (periferik nonlaktasyonel meme enfeksiyonları) gelişebilir. Bu durumda yine tedavide apseyi boşaltıp antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Tüm hastaların yaşına ve muayene bulgularına göre, görüntüleme tetkiklerinde kanser şüphesi varsa abse veya iltihaplı bölgeden mutlaka biyopsi almak gerekir.
Mastit meme kanserine yol açar mı?
Sorusu kafaları karıştırıyor. Meme kanseri oluşma mekanizmalarında elbette meme dokusu zedelenmesi rol oynar. Ancak mastitin mem kanserine yol açtığına dair yeterli bilimsel veri yoktur. Sadece mastit ve meme kanserinin aynı hastada aynı anda bulunma olasılığı olduğu için mastit hasta tarafından önemsenmeli ve Genel Cerrahi Uzmanından yardım alınmalıdır.
Meme Apsesi, Belirtileri ve Tedavisi
Meme apsesi memede toplanmış bir infeksiyon olmaktadır. Mastit erken tedavi ve yeterli tedavi yapılmadığı takdirde meme apsesine dönüşmektedir.
Siz de fikrinizi belirtin