Memede ele gelen kitleler her zaman kanser anlamına mı gelir ? Biyopsi ne zaman istenir?
Tabi ki her zaman kanser olmayabilir. Memedeki kitlelerin çoğu kanser olmayan memenin iyi huylu kitleleridir aslında. Kadının yaşına göre değişmek ile beraber memedeki kitlelerin kanser olma oranı % 10- 20 arasında değişir. Ancak Kanser olan birinde ilk bulgu memede kitle görünmesidir bu oran %70’ lerdedir.
20 li yaşlarda ele gelen kitle genelde memedeki iyi huylu fibroadenom denilen lezyonlardır. Bu lezyonlar iyi sınırlı hareketli etraftan düzgün bir şekilde sınırları ayrılabilen kitlelerdir. Zamanla küçülüp kaybolabileceği gibi yıllar içerisinde daha da büyüyebilir.
30-40. yaşlara gelindiğinde memedeki kitlerin büyük bir çoğunlu kistlerdir. Bu kistler dönem dönem ağrı yapabilir. Özellikle adetten bir hafta önceki dönemde ağrılar olur adetin bitmesiyle birlikte ağrılar geçer. Bu kistler yine yıllar içersinde daha da büyüyebilir.
40. Yaşından sonraki kitlelerde ise özellikle meme kanseri açısından dikkatli olmak gerekir.
Kişinin memesinde yada koltuk altında ele gelen bir kitle hissi varsa meme başında tek taraflı kanlı bir akıntı varsa meme başında içeriye çökme varsa meme cildinde bir şekil bozukluğu ciltte kızarıklık iyileşmeyen yaralar varsa bu konuda şüphe ile yaklaşıp bir genel cerrahi doktoruna muayene olmakta fayda vardır.
Bu sırada yapılan muayene ve değerlendirmelerden sonra yapılan çeşitli görüntüleme tetkiklerinden sonra doktor bu sonuçları değerlendirir ve kesin tanı için gerekli görürse kitle için biyopsi yapar.
Memede veya koltuk altında bir kitle veya kalınlık.
Memede ele gelen kitlelerin %80-85′i, kanser dışı nedenlere bağlıdır. Kanser açısından şüpheli kitleler genellikle sert, düzensiz kontürlü ve hareketsizdir.
Bununla birlikte memede ele gelen her türlü kitle mutlaka meme konusunda uzmanlaşmış bir genel cerrah tarafından muayene edilmeli ve değerlendirilmelidir.
Meme ucunun içeri dönmesi . Bazı kadınlarda çocukluktan itibaren her iki meme başı da içe çekik olabilir.Bu herhangi bir hastalık anlamına gelmez. Böyle durumlarda bebek emzirmek de çoğu kez mümkün olmaz. Bu gibi yapısal bozukluklar kozmetik amaçlı ameliyatla düzeltilebilir. Ancak kanser açısından önemli olan, tek meme başının son zamanlarda içeri çekilmesi durumudur. Meme başında sonradan gözlenen çekinti, kızarıklık veya herhangi bir değişiklik kanser habercisi olabileceği gibi yağ nekrozu denilen basit bir meme rahatsızlığından da kaynaklanıyor olabilir.
meme ucundan akıntı (özellikle kanlı akıntı)
Meme derisinin yada ucunun pullu, kırmızı yada şiş olması, portakal kabuğu görüntüsü.
Bu noktada şunu belirtmem gerekir ki meme başındaki, çeşitli kremler kullanılmasına karşın ortadan kalkmayan, pullu, bazen kaşıntılı döküntüler iyi huylu olabilir . Ancak bunların Paget hastalığı adı verilen, nadir bir meme kanserine bağlı olma olasılıkları da vardır. Memenin Paget hastalığı genellikle bir döküntü ile başlar. Zamanla, meme başına akan süt kanalları boyunca büyüyebilir. Erken yakalanırsa tedavi edilebilir. Steroidli kremlerle tedavi edildiğinde ortadan kalkan döküntülerin ciddi olmadıkları sö
Adet döneminden hemen önce ortaya çıkan ve âdetten sonra kaybolan veya boyutça küçülen kitleler
Genelde Bu tür değişiklikler bazen fibrokistik değişiklikler olarak yorumlanır. Memenin üst-dış kısmında daha sık görülmekle birlikte, memenin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirler. Menopoz öncesi yaşlarda bu tür değişikliklerin daha sık görülme eğilimi vardır. Bu değişikliklerin kesin nedeni bilinmemekte, kadın hormonları olan östrojen ve progesterona memenin anormal bir aşırı yanıtını yansıttığı düşünülmektedir. Koltuk altındaki lenf bezleri de memedeki, koldaki (böcek ısırması, kesik, kurdeşen) veya koltuk altındaki (tıraş etmeniz durumunda) günlük değişikliklere yanıt verdiğinden, boyutlarında değişiklik meydana gelebilir. Memede giderek büyüyen bir bölge veya kitle gibi belirtiler varsa, fizik muayene, ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve hatta mamografi çekilmesi, ayrıca sıvı veya doku örneği alınarak incelenmesi önerilir.
Meme ucunun hassaslığı ve ağrı ?? , memenin boyutunda bir değişiklik ??
Genelde kanser belirtisi değildir. Ancak muayene edilmesi gereklidir.
Siz de fikrinizi belirtin