Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta risk olduğu gibi mide küçültme ameliyatları dada risk vardır.Bu sadece mide küçültme ameliyatına has bir şey değildir. Mide küçültme ameliyatlarında genel kanının aksine ciddi sorunlarla karşılaşma oranı düşüktür.
İleri yaşlı, kan pıhtılaşması sorunu yaşayan kişiler ve aşırı obez olanlarda risk daha fazladır. Komplikasyonlardan kaçınmanın yolu olabildiğince doktorunuzla teması kesmemek, verilen talimatlara uymak ve hayat tarzınızda değişiklik yapan planlamalara uymaktır.
Riskleri genel olarak listelersek;
- Aşırı kilo kaybı nedeniyle safra kesesi taşı oluşumu
- Olası Enfeksiyon
- Solunum, akciğer yolu problemleri
- Kan pıhtılaşması, emboli
- Ülser
Bu riskler genelde karın içi ameliyatların hepsinde görülür. Şunu da belirtmek isterim ki safra kesesi ameliyatı sonrası sorun görülme ihtimali, güvenli mide küçültme ameliyatı risklerinden daha fazladır.
Mide küçültme ameliyatları sonrası komplikasyonlar
- Enfeksiyon
- Kan pıhtılaşması, emboli
- Tüp mideden ya da diğer anastomozlardan kaçak
- Kilo kaybına bağlı safra kesesi taşı oluşumu
- Yetersiz beslenme
- Kilo vermeye bağlı ciltte sarkmalar, çöküntüler olabilir. Bu gibi durumlarda plastik cerrahiye başvurmanızda fayda olabilir. Yalnız kilo kaybının tamamlanacağı 2 yılın sonunda bu gibi işlemlerin yapılması gerekir.
- Dumping sendromu; Gastrik bypass cerrahisi sonrası alınan gıdalar ve sıvılar çok hızlı bir biçimde bağırsağa geçebilir. Bu sebeple bulantı, terleme, halsizlik ve bazen yemek sonrası ishal oluşumu gözlenebilir. Tatlı yiyemez hale gelebilirsiniz. Bunların olmaması için diyetisyeninizin önerilerine uymanız oldukça önemlidir.
Mide küçültme ameliyatı sonrası yeni hayata uyum
Mide küçültme ameliyatı sonrası çok farklı hisler ile dolu olabilirsiniz. Kilo vermeye başladığınız andan itibaren mutlusunuzdur, hayatınızda yeni bir heyecan vardır. Diyetinizdeki değişimler, fiziksel aktivitelerin artışı ve hayat tarzınızdaki diğer değişimler sizi zorlayabilir de. Tüm bu gel gitler normaldir.
Aklınıza takılan tüm soruları lütfen doktorunuza danışın.
Mide Küçültme Ameliyatından Sonra Ağrı, İz Kalır mı?
Tüp mide ameliyatı kapalı yapıldığı için, ameliyat sonrası ağrı çok azdır ve estetik sonuçlar da oldukça başarılıdır. Fotoğrafta ameliyat olan bir hastanın ameliyattan 10gün sonrası durumu paylaşılmış, birkaç ay sonra da bu çizgiler de hemen hemen kaybolmuştur. Hastalar, ameliyat sonrası hemen ayağa kalkabilir ve 4. günde evlerinde, 6 ila 7. günde de işlerine dönebilirler
Mide Küçültme Ameliyatlarının Tipleri Nelerdir?
Bariatrik operasyonların birden çok farklı türleri vardır. Sleeve gastrektomi ve gastrik band ameliyatları diye adlandırılan ameliyatlarla mide hacmi daha küçük bir hale gelir. Bunlara “kısıtlayıcı” cerrahi tipler denilmektedir.
Duodenal switch gibi ameliyatlarsa barsağın bir kısmını bypass ederek yenilen besinlerin çok azı emiler ve kana karışır. Doktorlar bu ameliyatları “emilim azaltıcı” ameliyatlar olarak isimlendirir.
Biliyopankreatik diversiyon ile mide küçültme
Bu ameliyat tipi gıda emilimini azaltan (malabsorbtif) ameliyat gurubuna girer. Gıdalar ile alınan kalorilerin önüne geçilmesi sağlanır.
Cerrahın ilk işi midede küçük bir poş/cep oluşturmaktır. Bu sayede gıda alımı sınırlanır. Daha sonra midenizin ve bağırsaklarınızın büyük kısmını devre dışı bırakan bypass yapar.
Bu ameliyatlar en ciddi kilolu insanlar için tercih edilmektedir.
Mide Küçültme Ameliyatı Olmanın Faydaları
Mide küçültme ameliyatı ile vücuttaki fazla kilonun ortalama %60’ı oldukça kısa sürede kolaylıkla verilir. Mide bağırsak sistemindeki yiyecek geçiş sisteminde bir değişikliğe gerek kalmaz. Mide küçültme ameliyatından sonra metabolik bozukluklar daha çabuk sürede düzelir.
Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- Düzenli şekilde spor ve egzersiz yapılmalıdır.
- Yemek yerken, katı ve sıvı yiyecek ve içecekler bir arada tüketilmemesine dikkat etmek gerekir.
- Ameliyattan sonraki zamanda protein bakımından zengin diyetler uygulanmalıdır.
- Yemeklerden en az 10–15 dakika önce ya da 20–30 dakika sonra su içilmelidir.
- Sık sık ama küçük porsiyonlarda gıda tüketilmelidir.
- Yiyecekler mümkün mertebe çok iyi çiğnenerek yenmelidir.
- Gün içerisinde 1 litre su tüketilmeli, bu miktar ilerleyen zamanlarda 1,5–2 litreye çıkarılmalıdır.
Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Uygulanmalı?
Bakanlık tarafından yapılan uygulamada, (SUT) yapılan değişikliklere göre mide küçültme ameliyatı için şart olan minimum vücut kitle endeksi 40’tan 35’e çekilmesine rağmen kimler ameliyat olur ile alakalı sorular yanıt veren hekimimiz şu bilgileri verdi: “Obezite operasyonunun fazla kilolu hastalar için belirlediği şartlar olsa dahi mide küçültme ameliyatları herkese göre değildir.
Vücut kitle endeksi 35 ya da üzeri olan, aynı zamanda obezitenin sebep olduğu şeker hastalığı, aşırı tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, kireçlenme, kolesterol yüksekliği, sindirim sistemi problemleri ve kalp hastalıkları gibi diğer hastalıkları bulunan kişiler için uygundur.
Kilo verme metotlarının, belirli bir sür uygulanmasına karşın sağlıklı bir şekilde kilo verememiş kişiler için idealdir. Kişi gereğinden fazla kiloluysa dahi ilk yapılan yöntem bir diyetisyen kontrolünde, diyet yapmak olmalıdır. Kısaca, obezite cerrahisi ilk tercih olmamalıdır.
Mide küçültme ameliyatı olmak isteyenler bu kararı çok zor alıyorlar. Hem toplumun az ye ve zayıfla baskısı hem de, diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum hissiyle başarısızlık duygusuna kapılıyorlar. Az yemekle kilo verilmeyeceği, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Herhangi bir ameliyata karar vermek hasta için çok zor bir süreçtir. Bu süreçte bizlere düşen onların yanında olarak destek vermektir.”
Vücut Kitle Endeksi 30’un Altında Olan Kişiler Ameliyata Alınmayacak
Vücut kitle indeksi 30’un altında olan kişilerin ameliyata alınmasının önüne geçen bakanlık, yayınladığı ‘Obezite Merkezleri Genelgesi’ ile merkezlerin, doktorların ve hastaların uyması gerekenler kuralları listeledi.
Sağlık kuruluşlarında obezite merkezleri kurulması için çalışma başlatan bakanlığın yayınladığı Obezite Merkezleri Genelgesi’ nde yer alan ve uyulması gereken kurallar ise şöyle:
Programa kayıt 7 gün sürecek.
Hastanın uyumuna göre, günlük en az bir branşla görüşme yapması sağlanacak.
Hastalar sağlık taramasından geçecek.
Danışman hekim kendi alanıyla alakalı bir hastalık olup olmadığını ve hastanın obezite tedavi programına başlatılıp başlatılmamasında bir tehlike olup olmadığını raporlayacak.
Hekimin hastanın tedavi gerektiren, obeziteye neden olan ya da alakasız bir hastalığını tespit etmesi durumunda, bu hastalığın tedavisinde veya sonrasında programa katılması konusunda görüş belirtecek.
Obezite tedavisi alacak hastalar için yemek yeme kuralları yapılacak ve depresyon ölçeği ile takip formu imzalanacak.
Hekimler, hastanın programa katılmasını kabul ediyorsa, Obezite Sözleşmesi’ni imzalayacaklar.
Hastalar 14 gün boyunca eğitilecek.
Eğitimde kazanımların en az yüzde 50’sini edindiği belgelenen hastalar bir sonraki evreye geçme hakkı kazanacak.
Sekizinci haftadan sonra kilo vermenin gerçekleşmemesi, %10-20 arası kilo vermeye ulaşılamaması esnasında ek tetkikler olarak ilaç, tamamlayıcı uygulamalar, aile görüşmeleri veya bireysel görüşme terapileri, bariatrik cerrahi tedavilerine başlanabilecek.
Hedeflenen kiloya 5 ay içerisinde ulaşılmaya gayret edilecek ve 4 ay süresince de hedef kilo korunacak.
Mide küçültme ameliyatı sonrası
Yapılan ameliyat hangisi olursa olsun bir süre hastanede kalmanız gerekecektir.
Bu dönemde ağrı kesiciler verilir, çıkabilecek problemlerin önüne geçmek için doktorunuz sizi yakından takip eder, vücudunuzun sıvı kaybetmesi önlenir ve kan şekeriniz düzenlenir.
Mide küçültme ameliyatı sonrası dönemde beslenme
Öncelikli olarak sıvı gıdaların alımı söz konusudur. Bir süre sonra katı gıdalar alınmaya başlanır. Ne zaman katı gıdalara geçeceğinize doktorunuz karar verecektir.
Sonrasında ise diyetisyenler tarafından size özel hazırlanan beslenme planına uymanız önemlidir. Eski yeme düzeninizden farklı olarak daha küçük porsiyonlar ve daha düşük kalori alımı söz konusudur. Ayrıca bu diyet programı ile yeterli besin almanız, ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerden mahrum kalmamanız da sağlanacaktır.
Mide küçültme ameliyatından sonra ne kadar kilo vereceksiniz?
İlk zamanlar özellikle ilk 3 ay kilo kaybı oldukça dramatik olabilir, bu dönemde günde yarım kiloya yakın kayıplar gözlenebilir.
Kombine ameliyatlar (mide küçültme+bypass) ile bu tip kilo kayıpları sadece mide küçültme ameliyatlarına göre daha fazla olmaktadır.
Mide küçültme ameliyatları sonrası sağlık kazanımları
Mide Küçültme Ameliyatından sonra diyabet, hipertansiyon ve diğer aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarında ciddi iyileşmeler hatta tamamen düzelmeler söz konusu olabilmektedir.
Mide küçültme ameliyat sonrası hayatınızdaki değişimler
Mide küçültme ameliyatından sonra hastaların uyumu ameliyatın başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Hasta uyumu sayesinde kilolar geri dönmez. Bunu başarmanın yolu da hayat tarzındaki değişimlerdir.
Siz de fikrinizi belirtin